Orman Zararlı Mücadelesi

Orman Zararlıları ile Mücadele Hizmetleri

Orman Zararlıları

Orman Zararlıları ile Mücadele Hizmetleri

İnsanoğlu için son derece önemli bir varlık olan ormanlar canlı ve cansız birçok etmenin tehdidi altındadır. Dünyamızda hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kentleşme ve tüketim alışkanlıklarındaki hızlı değişim doğal kaynaklarımızın üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Ülkemiz ormanlarında Biyotik (Yangın, usulsüz faydalanma, kaçak kesim, otlatma, yerleşme, pollusyon, böcek, mantar, ökseotu, fare vb.) ve Abiyotik (Ruzgar, fırtına, kar, dolu, yıldırım, yüksek ve alçak sıcaklık, iklim değişiklikleri vb.) faktörlerin getirdikleri zararlar içerisinde, böcek zararları önemli yer tutmaktadır.

Ormanlarımızda 50 dolayında tür ve üzerinde zararlının bu tahribatlarda etkili olduğu bilinmektedir.

Yapılan son bilimsel araştırmalara göre dünya ormanlarından yılda ortalama 9 milyon hektar orman alanının yok olduğu saptanmış olup, insan müdahaleleri dışında buna sebep olan etkenlerin başında zararlı böcekler gelmektedir. Böcekler üreme enerjilerinin çok yüksek olmasından dolayı kısa zamanda çoğalarak ormanları yok edebilirler. Böcekler sınır tanımaz. Komşu ülkelerden de zararlı böcek girişi olmaktadır. Bu nedenle böceklerle ulusal düzeyde yapılan mücadele yeterli değildir.

Ormanlarımıza zarar veren pek çok etmen bulunmaktadır. Bunların başında orman yangınları ilk akla gelmekle beraber, gerçekte ise böcek zararları en ön plandadır. Yıllık olarak ormanlara böceklerin yaptıkları zarar tutarının, orman yangınları tarafından yapılan zararın 5-6 katı daha fazla zarar vermektedir. Böcek zararlarının (dumansız yangın), orman yangınları kadar bütün alanda ve hızlı tahribat yapmaması ve kamuoyu ile basının dikkatini çekmemesi nedeniyle gündemi çok fazla meşgul etmemekte daha önemsizmiş gibi görünmektedir.

Ücretsiz Keşif

Vektörle mücadele etmekte zorlanıyor musunuz? Daha sağlıklı ve temiz bir dünya için birlikte çalışalım.

BİZE ULAŞIN