Yeşil Alan Uygulamaları

Park Bahçelerde Bulunan Zararlı, Hastalık ve Yabancı Otlar ile Mücadele Hizmetleri

Park Bahçeler

Park Bahçelerde Bulunan Zararlı, Hastalık ve Yabancı Otlar ile Mücadele Hizmetleri

Amaç: Park ve yeşil alanlarda bulunan bitki ve ağaçlara arız olan külleme, pas vb hastalıklar, yaprak biti, kabuklu bit, pamuklu bit, kırmızı örümcek vb zararlılar ve yabancı otlar ile mücadele edilerek, zararlı, hastalık ve yabancı otların kontrol altına alınmasını sağlamak ve nihayetinde yeşil alanların sağlıklı büyümesine yardımcı olmaktır.

Mücadelenin Önemi: Kentlerdeki yerleşim ve nüfus yoğunlukları zorunlu olarak doğal bitki örtüsünü azaltmıştır. Artık modern şehircilikte Belediyelerimiz vasıtasıyla gerekli yatırımlar yapılarak gerekli yerlere bitkilendirme ve ağaçlandırmalar yapılmaktadır. Park – bahçe, bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları büyük kentlerimizde belediyelerimizin en büyük başarısı sayılmaktadır.

Kentlerimizdeki bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmaları için büyük miktarlarda kaynak aktarımı yapılmaktadır. Bitki transferleri, yerlerinin hazırlanması, tohum temini, ekimleri, tesviye çalışmaları, toprak aktarımı veya transferleri harcanan emek ve zaman İle proje ve tatbikatları için büyük bütçeler harcanmaktadır.

Yeşil alan düzenlemelerinin yapılması bitkilerin yerleştirilmesinden sonra da onların sulama, gübreleme, çapalama, budama gibi sürekli takip edilmesi gereken bakımları yapılmaktadır. Tüm bunların yapılıyor olmasına ve tüm giderlerin karşılanmış olmasına rağmen onlara arız olan hastalık ve zararlı etmenleri ile mücadele yapılmaması durumunda verilen tüm emekler, yapılmış olan ve hala yapılmakta olan masraflar kısa bir süre içinde boşa gidebilmektedir. Yerel Yönetimlerce yapılan tüm bu masraf ve çabalar insan yaşamının daha huzurlu ve mutlu olmasını sağlamaya yönelik yatırımlardır.

Yabancı otlar bitki hastalık ve zararlı etmenlerine karşı mücadele edilmesi onlara atfedilen fonksiyonların yerine gelmesi için ihtiyaçtır. Çim alanlarındaki, yürüme, spor ve diğer rekreasyon alanlarındaki yabancı otlar, bu alanların yok olmasına ve görünümlerinin kötü olmasına sebebiyet vermektedir.

Mücadele Metotları;

Çim Alanlarında Mücadele

Çim alanları içinde Yabancı Otlar için herbisit uygulaması yapılmalıdır. Farklı zamanlarda iki ayrı grup herbisit ilacı kullanılması gerekir. Çim alanlarında çökerten, pas, gibi hastalıklar görülür. Bunlar için de ayrıca ilaçlama yapılması gereklidir.

Çalı ve Diğer Süs Bitkilerinde Mücadele

Külleme, pas, çökerten v.b. hastalıklar görülmektedir. Bu hastalıklar bitkileri hemen kurutmasa da örneğin güllerde goncaların açılmasını engellemektedir. Yaprak ve sürgünlerin deformasyonuna neden olarak görüntülerinin bozulmasına yol açmaktadır.

Yine aynı bitkilerde bir çok zararlı etmenleri arız olabilmektedir. Bu zararlı etmenler dönem dönem bitkilerde ciddi zararlara yol açmaktadır.

Bu etmenlere karşı hastalıklarla birlikte ayrı ayrı olmak üzere periyodik olarak ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Ağaçlarda Mücadele

Ağaçlarda irili ufaklı asırlık ağaçlarda dahil bir çok zararlı grubu arız olarak görülmektedir. Küçük ilaçlama maliyetleri ile ilaçlanmadıkları zamanlar devasa ağaçlar bile birkaç yıl içinde kuruyabilmektedir.

Ağaçlar bir çok zararlı ve hastalık etmen grubunun saldırısına uğrayabilmektedirler. Bunlara karşı yıl boyunca zararlı ve hastalık türlerine ve bitki çeşitlerine göre özellikle gövdeden enjeksiyon sistemi ile ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Sonuç itibarıyla çim, bitki ve ağaçların da yatırım maliyetleri ve bakım giderleri dikkate alındığında çok az miktardaki ilaçlama giderleri ile bitkilerin hem ömürleri uzatılmış, hem de dokuları korunmuş ve hem de kurumalar nedeniyle oluşacak çirkin görüntüler engellenmiş olacaktır.

Ücretsiz Keşif

Vektörle mücadele etmekte zorlanıyor musunuz? Daha sağlıklı ve temiz bir dünya için birlikte çalışalım.

BİZE ULAŞIN