Van'da İnsansız Hava Aracıyla Sivrisinek Mücadelesi
Van Büyükşehir Belediyesi, sineklerle mücadelede kullanılan amfibik, insansız hava aracı (İHA), biocopter ve diğer ekipmanları basına tanıttı.
Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan 14 ekip, Van Gölü’nün sulak bölgelerinde karasinek, sivrisinek ve üveze karşı ilaçlama çalışmalarını başlattı.
Yaklaşık 42 personelin tam donanımlı 15 araçla sürdürdüğü çalışmalarda, sineklerin üremesini önlemek için biyolojik mücadele yapılacak. İlaçlama çalışmalarını özellikle Van Gölü kıyılarındaki bataklık ve sazlık alanlarda sürdürecek olan Van Büyükşehir Belediyesi, ayrıca çalışmalarda kullanılmak üzere amfibik, insansız hava aracı (İHA), biocopter ve diğer ekipmanların tanıtımını da gerçekleştirdi.
İskele Yaşar Kemal Parkı’nda düzenlenen tanıtım programına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ve firma yetkilileri katıldı.
Burada konuşan Vali Taşyapan, Van’ın coğrafi konumu itibarıyla kışları ağır geçen bir il olduğunu belirterek, “Van’ımız suyuyla, sulak alanlarıyla ve su bolluğuyla da övünebilir. Ama yaz mevsimi geldiğinde sulak alanlar, derelerimiz, akarsular ve gölümüzün büyük bir kıyıya sahip olması gibi durumlar sivrisinek, karasinek ve diğer haşaratın bol miktarda üreyeceği alanların da ilimizde olduğu bir gerçek.
Dolayısıyla yaz aylarında karasinek ve sivrisineklerden dolayı özellikle Van Gölü’nün kenarında oturan vatandaşlarımız, bu haşeratların hücumuna uğramaktadır. Van’ımızda daha önce de sineklerle mücadele yapılmış, ama bu basit bir konu değil ve önemli bir teknikle mücadele edilmesi gerekmektedir. Bizde bu konuya bu sene ehemmiyet vererek önemli çalışmalar yaptık.
Bu işi üstlenen firmamız inşallah iyi bir teknolojiyle burada mücadele verecekler. Bu sene ilimizde bu sorunu ortadan kaldıracağız, ama bu bir başlangıçtır. Gelecekte daha iyi olacağına inanıyorum.
İnsanımızı huzur içerisinde Van Gölü’nden faydalanarak bahçelerinde, balkonlarında her nerede bulunuyorlarsa bu haşaratın etkisinde kalmadan onların taşımış olduğu diğer zararlı hastalıklara ulaşmadan iyi bir yaz geçirecekler.
Bütün bu olanlar "insanımıza hizmet içindir" dedi.
Haşeratın önüne geçmek için en iyi teknoloji ekipmanlarının kullanılması gerektiğine dikkat çeken Taşyapan, "Bir yerde bir haşerat ürüyorsa biliyorsunuz ki öncelikle o alanların kontrol altına alınması gerekmektedir.
Bu mücadele dağlarda başlamak üzere yapılacak kapsamlı, nitelikli, bilinçli ve bilimsel bir mücadeleyle ancak sonuca erdirilebilir. Bu amaçla da biz en iyi teknolojiyi kullanmanın mücadelesi içerisindeyiz. Bu tür mücadele Van’ımıza iyi sonuçlar getirecektir.
Çalışan ekiplere başarılar diliyorum. Van Büyükşehir Belediyesiyle beraber diğer belediyelerle işbirliği içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.
Şirket Genel Müdürü Ahmet Akman ise, sinekle mücadelede yapacakları çalışmalardan bahsederek, "Teknik şartnameye bağlı kalmadan problemlerin çözümüne odaklı her türlü teknolojiyi Van’da kullanacağımızı taahhüt ediyoruz.
İnşallah iyi bir sezon geçireceğiz. Şimdiye kadar dijital ortamda bir mücadele yapılmadığı için sinek üreme alanımız ve veri tabanımız bulunmamaktadır.
Bizler bu yıl Coğrafi Bilgi Sistemleri’ni (CBS) kullandığımız için tüm alanları dijitalleştiriyoruz" ifadelerini kullandı
Konuşmaların ardından Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan’ın da katılımı ile toplum ve halk sağlığı için yapılan ilaçlama çalışmaları yerinde incelendi.
Öte yandan; hem karada, hem de suda hareket kabiliyeti yüksek olan amfibik aracı, İHA ve biocopter ile ilaçlama çalışmaları yapıldı.