Haşerelerle mücadele çalışmalarını Nilüfer Vadisi’nden başlattı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında halk sağlığını tehdit eden haşerelerle mücadele çalışmalarını Nilüfer Vadisi’nden başlattı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 500 bin insanın sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklar yüzünden öldüğünü, turizm sektörünü etkilemesi nedeniyle ekonomik zararlarının da hayli fazla olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, bu tür vektörlerle mücadele ederek şehrin sağlıklı ve yaşanabilir olmasının sürekliliğini sağladıklarını söyledi.
Nilüfer Vadisi’nde ilaçlama ekiplerinin göreve başlamasıyla ilgili düzenlenen törende konuşan Başkan Altepe, uçan ve yürüyen haşerelerin taşıdıkları hastalıklar ve oluşturdukları ekonomik zararlar sebebiyle insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.
Özellikle veba, sıtma, tifüs ve kırım kongo kanamalı ateşi gibi hastalıklara bu tür haşerelerin neden olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl 500 bin insanın sivrisineklerin bulaştırdığı hastalıklar yüzünden öldüğünü vurgulayan Başkan Altepe, 50 bin üreme kaynağında her 15 günde bir ilaçlama yapacaklarını kaydetti.
Başkan Altepe, bu yıl beşincisi yapılacak çalışmalarda Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı ilaçlar ile biyolojik mücadele için çeşitli bakterilerin kullanılacağını söyledi.
Türkiye’ye örnek teknik alt yapı
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın haşerelerle mücadelede kullandığı teknik alt yapıyla diğer şehirlere örnek teşkil ettiğini de belirtti.
Haşerelerden yayılan hastalıkların önlenmesinde gerçekleştirilen hizmetlerin Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından coğrafi bilgi sistemleri tabanlı yürütüldüğünü kaydeden Başkan Altepe, “Tüm ilaçlama faaliyetlerimiz bilgi iletişim teknolojileri ve mobil akıllı cihazlar kullanılarak, bilimsel verilerle destekleniyor.
Hızlı ve verimli bir mücadele yapabilmek için; 12 şantiyede 12 bölge sorumlusu, 194 ilaçlama elemanı, 1 adet şikayet masası ve 207 personelle görev başındayız.
İlaçlama hizmetlerimiz 72 kamyonet, 14 kontrol, 1 adet UTV ilaçlama, 1 adet de arazi olmak üzere toplam 88 araçla gerçekleştiriliyor.
Bu araçlarla birlikte 11 adet robotize araç üstü ilaçlama cihazı, 51 pulvarizatörlü, 57 adet ULV cihazı ve 27 adet kanal sisleme makinası da tüm ilçe ve mahallelerimizde kullanılıyor.
Saha çalışmalarımız anlık olarak Karar Destek Sistemi’ne işlenerek dijital ortama kaydediliyor. Verilerimiz internet üzerinden görülüp, kontrol ve müdahale yapılabiliyor” diye konuştu.
Başkan Altepe, konuşmasının ardından ilk ilaçlama çalışmasını belediye ekipleriyle birlikte başlatarak sağlıklı bir çevre oluşumunun ve sinekle mücadelenin startını verdi.